2018 verslag

Anders dan Anders internationaal

Verslag door Co Buysman.

Het lijkt erop dat het Anders dan Anders-toernooi meer dan ooit tevoren op de internationale toer is gegaan. De winnaar heet geen Kees, Piet of Jan, maar Hing Ting Lai. Bij de prijsuitreiking is er een enveloppe voor Beate Pfau, haar man Hendrik Reichmann en hun zoon Felix en de voornaam van de beste jeugdspeler is Romayn (Brandsma). En geloof het of niet, maar mijn drie remises levert ook iets op en het schijnt dat ik Finse roots heb.

Liefst 68 schaakliefhebbers melden zich in café Het Nieuwe Bonte Paard in Abbekerk, the place to be op tweede paasdag. Het toernooi met wisselende speeltempi is een gouden greep van De Pionier, een kleine vereniging met grootse daden. Maar we hadden het over het internationale karakter van het deelnemersveld en daarom lopen we wat namen langs.

Begin dit jaar is Caïssa-Eenhoorn, de Hoornse buurman van De Pionier, aangenaam verrast met de komst van Nizar Alayoubi. Gevlucht uit Syrië en nu woonachtig in Wognum. Sinds kort leert hij de Nederlandse taal en hij spreekt een paar woorden Engels. Converseren is lastig, maar met wat improvisatie kom je een heel eind. Nizar wordt door talrijke spelers van Caïssa-Eenhoorn prima opgevangen op de dinsdagse clubavond en ook in Abbekerk maakt menigeen een praatje met hem. Het Anders dan Anders-toernooi is het eerste Nederlandse evenement voor de Syrische schaakliefhebber die drie punten verovert dankzij overwinningen op Jos Vlaar en Jeannot Tuijnman en remises tegen Gerard Beerepoot en mijn persoontje.

Even lijkt het erop dat Nizar in de vijfde ronde tegen Oscar Gallego moet spelen. Zij zitten al op hun stoelen en maken kennis met elkaar. Oscars wieg stond in Colombia, maar hij is al jaren een goede speler van Morphy Schaakmat Combinatie uit Den Helder. Opeens blijkt een uitslag verkeerd te zijn ingevuld en er wordt een nieuw programma uitgeprint. Nizars opponent heet nu Lukas Boots.

Oscar Gallego is niet de enige Anders dan Anders-deelnemer met Zuid-Amerikaanse roots. Een paar plaatsen verder in diezelfde vijfde ronde speelt Hébert Pérez García, geboren in Uruguay en in de jaren zeventig een van de besten van zijn continent.

Met de komst van vijfvoudig winnaar en grootmeester Dimitri Reinderman, de meesterklassers Hing Ting Lai, Miguoël Admiraal en Manuel Bosboom en de Noord-Hollandse FM-spelers Danny de Ruiter en Pieter Hopman zijn er zes kandidaten voor de eindzege, maar bij het begin van de achtste ronde staat Hendrik Reichmann op de tweede plaats. De Duitse schaker is de grote onbekende. Gelukkig is er internet en blijkt dat de speler van SF Schwerin ook bij de favorieten hoort. Hij heeft een internationale rating van 2334, is FIDE-meester en won twee weken geleden het snelschaaktoernooi van de Berlijnse schaakclub Kreuzberg, gehouden ter gelegenheid van het door Fabiano Caruana gewonnen kandidatentoernooi. Hendrik Reichmann hield grootmeester René Stern en nog zes titelhouders achter zich. Een mooie warming-up voor Abbekerk.

In het Westfriese dorp verliest hij – na drie winstpartijen – van Dimitri Reinderman en na weer een serie van drie overwinningen delft hij het onderspit tegen Hing Ting Lai. Ondanks de remise in de slotronde tegen Miguoël Admiraal valt Hendrik net buiten de prijzen. Zijn vrouw Beate (rating 2050) houdt snelschaakspecialist en in die hoedanigheid Kasparov-bedwinger Manuel Bosboom in een 10-minutenpartij op remise. Na zes ronden heeft ze slechts een punt minder dan de koplopers Hing Ting Lai en Miguoël Admiraal, maar twee verliespartijen in de slotfase van het toernooi houden haar op 5½ punt. Zoon Felix, vorig jaar zestiende bij het Duits kampioenschap voor de jeugd onder 10 jaar (58 deelnemers), snoept 3½ punt af van voornamelijk Westfriese routiniers. De Reichmannen verdienen zo de prijs voor beste internationale familie van het tiende Anders dan Anders-toernooi.

En dan hoort er natuurlijk ook een prijs te zijn voor de beste nationale familie. Die gaat naar Susanne Glas, Michel Verweij en hun kinderen David, Aranka en Aron. Samen goed voor 15½ bordpunt. De jongste is de handigste. In de vierde ronde heeft Aron nog één seconde op de klok, als hij remise aanbiedt en dat wordt door Lukas Bos aangenomen.

Overigens is er ook nog een prijs voor de beste broer/zus-combinatie. Maaike, Sandra en Dennis Keetman uit Heerhugowaard verzamelen 17½ bordpunt. Lukas Boots – zijn roots liggen bij de organiserende vereniging De Pionier – is voor een jaar de beste bierhaalder en daar krijgt hij eveneens een enveloppe met inhoud voor.

Het Anders dan Anders-toernooi eindigt in stijl. Veel schaakvrienden kennen snelschaaktopper Marc Helder met een biertje in zijn hand. Hij loopt ditmaal het Nieuwe Bonte Paard uit met een fles whisky. De Aartswouder (met Miguoël Admiraal en Pieter Hopman heel knap tweede) werd afgelopen zaterdag in Wadway vierde op het Boerenkool met Worst-toernooi en de Iers/Schotse nationale drank is de combinatieprijs van het duo-evenement. En zeg nou zelf: Marc Helder nippend aan de whisky, dat is toch anders dan anders.