2016 verslag

In één adem met Anish Giri genoemd.

Verslag door Co Buysman.
Het moet voor een amateurschaker een eervolle ervaring zijn om in één adem met Anish Giri te worden genoemd. In Abbekerk, op tweede paasdag, gebeurde dat. Bij de prijsuitreiking van het Anders Dan Anders-toernooi noemde organisator Arnold Velthuis eerst de Nederlandse grootmeester om moeiteloos over te schakelen op mijn naam.

Vrijwel gelijktijdig is er 2433 kilometer oostelijker ook een prijsuitreiking. Het kandidatentoernooi in Moskou is afgelopen; Sergej Karjakin is winnaar geworden en zal in november van dit jaar wereldkampioen Magnus Carlsen uitdagen. Onze Hollandse vertegenwoordiger Anish Giri is ongeslagen gebleven. In veertien ronden heeft hij evenzovele remises geboekt.

En daar ligt de link met het Anders Dan Anders-toernooi. Er is een prijs voor de speler met de meeste remises en daarvoor mag ik naar voren komen. In negen ronden vijf keer het punt gedeeld. Net als Giri in de Russische hoofdstad heb ik in Abbekerk in alle witpartijen een halfje behaald. Net als Giri heb ik in die remisepartijen zeker driemaal een gewonnen eindspel gehad en als je mijn rating achterstevoren lees, is die (bijna) net als Giri.

,,We doen het net even iets anders’’, zegt Arnold nog, als een kleine zeventig schakers wachten op de prijsuitreiking. Hij doelt nu eens niet op de toernooi-opzet, met speeltempi van vijf, tien en twintig minuten. Wellicht in de stemming gekomen door een record aantal deelnemers worden er in de loop van de middag veel speciale prijzen bedacht.

Er is een prijs voor de beste rolstoelschaker (Frank Tieken). Er is een prijs voor de best geklede schaker (Sandra Keetman). Er is een prijs voor de vrolijkste schaker (Sjoerd Kelder). Er is een prijs voor de jongste deelnemer (Aranka Verweij). Er is een prijs voor de speler met de opvallendste haardos (Marc Helder). Er is een prijs voor de beste dame (Maaike Keetman). Er is een prijs voor de beste jeugdspeler (Luuk van Steenoven). Er is een prijs voor de beste combinatiespeler (Marc Helder), degene die ook twee dagen eerder tijdens het Boerenkool Met Worst-toernooi in Wadway veel punten heeft veroverd. Dat de schakers paaszaterdag aan de andijvie moesten en de naam van het evenement niet helemaal klopte, is geen oninteressant detail. Het is maart en dan liggen de stronken niet meer in de winkels, maar andijvie smaakt eveneens goed.

Dat toernooi werd georganiseerd door Attaqueer en de Nibbixwoudse club heeft materiaal geleend aan De Pionier om het Anders Dan Anders-toernooi vlekkeloos te kunnen laten verlopen. Vandaar dat in Het Nieuwe Bonte Paard een extra prijs is voor de beste Attaqueerder (Gerard Beerepoot). De prijs voor de beste Pionier-speler gaat naar twee man: Dale Neijzing en Jouke van Groningen. Er is ook nog een poedelprijs die naar Mick Roukema gaat.

Er is geen prijs voor de beste organisator, maar die heeft Arnold zeker verdiend. Goed, er is steun van de sponsors SPAR (Appie van Santen), Bouwkostenadvies (Theo Laan) en Het Nieuwe Bonte Paard (Laura en Marjolein Verhart), maar toch blijft het knap dat een kleine vereniging als De Pionier zo’n groot toernooi op de schaakkalender heeft gezet.

En o ja, er werd nog geschaakt. De aankondiging in het Dagblad voor West-Friesland meldde dat de achtste editie het sterkst bezette Anders Dan Anders-toernooi ooit was. We hebben grootmeesters (meervoud; inderdaad), IM- en FM-spelers. Er is een oud-Nederlands kampioen in de speelzaal, een bijna kampioen van de Sovjet Unie, er zijn NHSB-kampioenen, clubkampioenen, jeugdkampioenen en natuurlijk de man die ooit Garry Kasparov versloeg. Je zou kunnen zeggen dat het een understatement is om Abbekerk 2016 het sterkst bezette toernooi ooit te noemen.

De opmerkelijkste speler is Vladimir Episjin (Nederlandse schrijfwijze). Een jaar geleden had Arnold Velthuis veel mailcontact met de in Duitsland wonende en in Leningrad geboren grootmeester die zou komen, maar uiteindelijk niet aanwezig was. Nu rekent niemand bij De Pionier op hem en staat hij ineens voor de deur. Van het station in Hoorn wel te verstaan en Gerco Stapel spoedt zich namens de organisatie naar de stad om hem op te pikken. Voor de terugreis – Episjin moet een trein naar Frankfurt halen – wordt een beroep gedaan op Caïssa-Eenhoorn, specialist in grootmeestervervoer. Leden van de club hebben Dimitri Reinderman in de auto gehad, Karel van der Weide en ditmaal Vladimir Episjin die door Johan Paul Hendriks wordt weggebracht.

Nico Weel, organisator van het Westfries kampioenschap, schudt als eerste de hand van de 50-jarige toernooifavoriet die een kwart eeuw geleden de grootmeestertitel kreeg uitgereikt. Vladimir werd in het Sovjet-kampioenschap van 1991 in Moskou derde, ver voor concurrenten als Shirov (dertiende) en Kramnik (zestiende). In het tienminutenpartijtje delft Nico ondanks het bezit van de witte stukken het onderspit. Vijfvoudig winnaar en mede-grootmeester Dimitri Reinderman verslaat Kasper van der Meulen en ook Kasparov-bedwinger Manuel Bosboom zegeviert.

Na drie ronden zijn er zeven spelers met de maximale score: de grootmeesters Reinderman en Episjin, IM’er Bosboom, de FM-spelers Pieter Hopman, Hing Ting Lai en Danny de Ruiter en… Frans Kragten. De Caïssa-Eenhoorn-routinier heeft in de tweede en derde ronde opzien gebaard met overwinningen op Jos Vlaming en Warner de Weerd, respectievelijk driehonderd en vierhonderd ratingpunten meer bezittend. Maar Frans vindt vervolgens zijn Waterloo in Ron Greven die vijftig ratingpunten minder heeft. Wellicht krijgt hij komende vrijdag gelegenheid tot revanche, als beider bondsteams (Caïssa-Eenhoorn 4 en WSC De Pion) elkaar treffen.

Tussen de titelhouders gebeurt eveneens het een en ander. Dimitri Reinderman blijft op remise steken tegen Pieter Hopman, Vladimir Episjin en Hing Ting Lai zijn te sterk voor Danny de Ruiter en Manuel Bosboom.

In de vijfde ronde – met twintig minuten bedenktijd – houden de koplopers Hing Ting Lai en Vladimir Episjin elkaar in evenwicht en sluit Pieter Hopman aan dankzij zijn zege op Ron Greven. Dimitri Reinderman bezorgt Manuel Bosboom de tweede nederlaag op rij en komt eveneens op 4½ punt.

De Russische speler trekt na de pauze in het grootmeesterduel tegen Dimitri Reinderman de winst naar zich toe en dat doet Hing Ting Lai tegen Pieter Hopman. Beiden blijven de punten aaneenrijgen, waarbij het succes van Hing Ting Lai tegen Dimitri Reinderman (ploeggenoten van elkaar bij meesterklasser Pathena/Rotterdam) opvallend is. De recordwinnaar in Abbekerk zal daardoor niet in de prijzen vallen.

Met nog één ronde te gaan leiden Vladimir Episjin en Hing Ting Lai die in hun vijfde partij remise tegen elkaar hebben gespeeld. Iedereen krijgt weer twintig minuten bedenktijd en dat biedt Maaike Keetman de gelegenheid om Hing Ting Lai te verrassen. Zij wordt daardoor met Danny de Ruiter gedeeld derde. Achter haar laatste tegenstander en Vladimir Episjin die Pieter Hopman verslaat en na het Heerhugowaardse Chrysantentoernooi van 2014 weer bovenaan eindigt in een regionaal topevenement.